VYŠLO OD NÁS V TISKU...

06.10.2014 23:54

 

VYŠLO OD NÁS V TISKU...

     V zářijovém vydání magazínu Vozka č. 3/2014 si lze přečíst článek Pavla Badače o bezbariérové úpravě jeho vozu Volkswagen Caravelle. Pavel, člen Rady našeho sdružení, využívá kvůli svému postižení ke svému pohybu také elektrický vozík. Ten si nyní může sebou lehce kdekoliv převézt, a to díky nedávno provedené bezbariérové úpravě své dodávky.

 

Zdvižná kazetová plošina pod podvozek auta

     Pavel tak získal mnohem větší svobodu pohybu a nezávislost na cizí pomoci. Mimo jiné díky tomu nyní může být ještě více užitečný i ve prospěch činnosti našeho sdružení. Přečtěte si, jak díky svému autu může například jezdit i za kluky s lehčím mentálním postižením v rámci vykonávané dobrovolnické služby.

     Úprava, kterou si Pavel nechal na svůj vůz namontovat (zdvižná kazetová plošina pod podvozek auta), není v našich podmínkách zrovna často prováděná, proto se pisatel rozhodl podělit s ostatními o své zkušenosti s tímto typem bezbariérového řešení dopravy v podrobném článku. Chce tak inspirovat ostatní (nejen) handicapované, k aktivnímu přístupu v hledání dostupných možností ještě většího zkvalitnění života! Pavlův život získal díky jeho upravenému autu naprosto jiný rozměr!

 

Článek si můžete přečíst ve formátu pdf zde: Bezbariérová úprava vozu Volkswagen Caravelle, kazetová zdvižná plošina pod podvozek.pdf (352,3 kB)

 

Prakticky totožnou úpravu, jakou má Pavel, si můžete prohlédnout na jiném autě na video kanále YouTube zde: https://www.youtube.com/watch?v=aFjiSk9g1BU

 

Případným zájemcům po domluvě Pavel rád upravený vůz osobně představí v místě jeho bydliště v Tiché, nebo přiveze (v případě úhrady nákladů na naftu) auto ukázat kdekoliv v rozsahu Moravskoslezského, Olomouckého nebo Zlínského kraje.

 

Jako nejbližší vhodná příležitost k prohlídce upraveného vozu se nabízí ostravská výstava Život bez bariér, která se uskuteční 10. – 12. října 2014 na výstavišti Černá louka. Pavel se výstavy zúčastní, stačí jej v průběhu výstavy kontaktovat na tel: 777 683 308, rád všem auto ukáže.

 

 

Navíc zde přinášíme Pavlův motivační dodatek k článku o úpravě, který se již do magazínu Vozka nevešel…

 

 

POZNÁMKA NA ZÁVĚR

MĚJME SE DOSTATEČNĚ RÁDI

 Na Zemi si všichni sebou nosíme nějaký ten křížek. My, pro které je primárně určen magazín Vozka, máme akorát svůj kříž zrovna trochu rozměrnější a více viditelný. Pro všechny beze zbytku však platí stejně, že především na každém z nás do značné míry záleží, jakou podobu dáme svému životu. Máme obrovskou moc! Svým rozhodnutím určujeme, do jaké míry jsme ochotni stát se jen pasivními pozorovateli a pouhou oběti současného stavu věcí a vnějších vlivů působících na naší osobu, nebo zda se naopak chceme postavit případné nepříznivé situaci aktivně čelem a v rámci možností se pokusit náš život zlepšit, zjednodušit, zkvalitnit. Mějme i sami sebe dostatečně rádi, učiňme pozitivní rozhodnutí a hledejme příležitosti k zlepšení podmínek našeho pobytu na Zemi. Způsobů, kterými si lze vylepšit život je dneska plno.

Zdravotnictví jde mílovými kroky kupředu. Nové poznatky jsou opravdu značné, léčba a zákroky, které byly nereálné ještě před deseti léty, provádí se dnes zcela běžně. Stojíme na prahu většího využívání genetického inženýrství a schopností kmenových buněk.

Co doposud ještě nezvládne lékařská věda, alespoň z části nám vykompenzuje rychle vyvíjející se technika. Žijeme už v éře Exoskeletonu, biomechanických náhrad, mouthmouse a dalších ulehčení, které nabízí výpočetní technika. Jezdící a zvedací plošiny, výtahy umožňující bezbariérové úpravy míst, které máme rádi, jsou už naprostou samozřejmostí. Úprav automobilů je už bezpočet, a budete-li to potřebovat, vůz dnes můžete řídit například i díky pouhému joystiku.  Naučme se všeho toho patřičně využívat, je to tady pro nás!

Kde je vůle, je i cesta! Jen buďme trpěliví a nezalekněme se námahy, kterou bude jistě potřeba vyvinout. Nevzdávejme to! I sebemenší posun kupředu nám bude dostatečnou odměnou za vydané úsilí. Každá snaha je moc důležitá, i kdyby vedla pouze k získání další zkušenosti. Každá taková zkušenost je totiž velmi cenná a je nezbytným odrazovým můstkem k vytouženému úspěchu. Hledejme vždy spíše důvody, proč by to či ono mohlo jít, než výmluvy, proč je to nereálné. Vyplatí se nám to!

Připadne mně, že vůbec to poslední, co by mělo člověka odradit od jeho plánu zkvalitnit si život, je případná finanční nákladnost celé akce. Využijme i v tomto všech možností a obraťme se s žádosti o podporu našeho záměru na dnes již dostatečně hodně vhodných míst. Zažádejme stát, Nadace, příslušné organizace, firmy i majetnější jednotlivce, obraťme se na Evropské fondy. Nenechejme se unavit případnými neúspěchy a zkoušejme to stále, i kdyby to mělo trvat léta, než se nám podaří potřebný obnos sehnat. Jen na pouhých penězích to přece nesmí krachnout! Nikdo po nikom přece nechce Jaguára, pozlatit kliky  domu, ani jiný podobný luxusní rozmar. Jen s klidným svědomím tedy dejme všem příležitost, sdílet své bohatství na naši záležitosti, která nám radikálně pomůže změnit život k lepšímu. Nejdůležitější je, dát o sobě vědět a nechat si i takto pomoci!

Úplně na závěr, ale v neposlední řadě, bych chtěl zmínit, že dát druhým o sobě takto vědět můžete i prostřednictvím našeho občanského sdružení FREE WILL, které jsem před rokem spoluzaložil na podporu znevýhodněných spoluobčanů, abych i já osobně trošku prospěl společnosti dle mých schopností a zbylých sil. V našem projektu Nebe na Zemi můžete ostatním oznámit, v čem by vám mohli prospět. Pro znevýhodněné spoluobčany se snažíme dle našich možností také sehnat finanční prostředky na spoustu užitečných věcí. Máme se co ohánět…:), ale děláme to moc rádi. V případě zájmu mrkněte na naše stránky www.freewillos.cz  a zapojte se nějakým způsobem do našeho konání. Třeba prostřednictvím projektu Nebe na Zemi.

Sdílejme prosím vzájemně své zkušenosti s druhými, dejme jim vědět, jak všemožně si lze ulehčit a zkvalitnit život! Mě osobně to hodně zajímá, budu se těšit na vaše příspěvky, a to nejlépe také i zde, ve Vozkovi, který k tomuto nabízí vhodný prostor. Díky mu a všem, kdo tento magazín připravují.

 Nezapomínejme tedy mít všichni i sami sebe dostatečně rádi! Hodně zdraví a štěstí všem!

                                                                         Pavel Badač

 

 

Ve výše zmíněném čísle Vozky vyšel také rozhovor s Pavlem o svalové dystrofií a vegetariánství, o jeho filosofií, Bohu a celkovém náhledu na život.

 

Článek si můžete přečíst zde, v souboru pdf: Chvála životu, jeho Zdroji, a pokoj nám všem....pdf (201,9 kB)

 

Hezké čtení a mnoho inspirace! :)

 

                                                                            FREE WILL o. s.